Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Parapijos jaunos šeimos švenčia Šv. Angelų Sargų šventę Kačerginėje (2017-10-01)

Paskelbta: 2017-10-16

Spalio 1 d., pirmąją antrojo rudens mėnesio dieną, mūsų parapijos jaunos šeimos išsiruošėme švęsti Angelų Sargų šventės į Kačerginę – jaukų miestelį, esantį vos 16 km atstumu nuo Kauno. Pravažiavę pro mišką, pasiekėme miestelio centrą, o jame – šv. Onos koplyčią. Tai nuostabaus grožio ir jaukumo koplytėlė, apsupta pušyno. Jos mažumas suteikia dar daugiau jaukumo. Koplytėlės rytų siena (už altoriaus) yra iš stiklo, todėl švęsdami šv. Mišias, jautėmės, tarsi sėdėtume pačiame pušyne tarp aukštų, švelniai linguojančių pušų. Šis gamtos artumas leidžia dar labiau pajusti Dievo artumą.


Šv. Mišias aukojo Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kun. Juozas Fakėjavas, kuris gražiai pristatė Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos jaunas šeimas susirinkusiems parapijiečiams Kačerginėje, sakydamas, jog jis jaučiasi bent penkeriais metais jaunesnis, kai šv. Mišiose dalyvauja vaikai.

Po šv. Mišių klebonas mums trumpai papasakojo apie šv. Onos koplytėlę bei Kačerginės miestelio ypatumus, istoriją. Sužinojome, jog šv. Onos koplyčia pastatyta 1998 m. kaip paminklas Lietuvos partizanams. Klebonas maloniai pakvietė visus dalyvauti atlaiduose 2018 m. liepos mėn, kai bus minimas bažnyčios dvidešimtmetis. Kadangi oras buvo netinkamas piknikui lauke, po šv. Mišių mes užkandome kavinėje „Kačerga“. Pasistiprinę nukeliavome prie Jono Mašioto namo, esančio J. Janonio g. 40, Kačerginėje, kuriame „1938-1940 m. gyveno vaikų rašytojas Pranas Mašiotas. Vyresnio amžiaus kačerginiečiai gerai prisimena pavėsinėje rašantį ir su vaikais bendraujantį visų meiliai „Pasakų Seneliu“ vadinamą rašytoją Praną Mašiotą. Šis pušyno kampelis, sodyba ir šiandien pagarbiai vadinama „Mašiotyne“. (...) 2006 m. vaikų kūrybinės stovyklos „Pasakos langinėse“ metu papuoštos šio Pasakų namelio langinės.“ (informacija imta iš tinklalapio www.kacergine.lt) Kieme yra daug gražių ir išraiškingų medinių skulptūrų, kurios sukuria „Prano Mašioto pasakų parką“.


Šioje sodyboje vaikai žaidė žaidimus, suposi ant sūpynių, apžiūrėjo įdomias medines paukščių, žiogo, ežio ir kitas skulptūras ir džiaugėsi jomis lipdami, landžiodami ir apkabindami juos. Vaikams itin patiko medinis šulinys – ne vienas mažylis pirmą kartą pamatė tokį įrenginį...

Sesuo Ramutė suprantamai papasakojo vaikams, kas yra Angelas Sargas, kaip jis atneša Dievo skleidžiama šviesą vaikams ir kaip vaikai spinduliuoja šią Dievo gerumo šviesą visiems. Kieme ant asfalto vaikai, kreidelėmis nupiešę savo Angelą Sargą, už jo atsistojo, kad pajustų kaip arti prie jų yra angelai, kurie globoja juos. Vėliau vaikai ir tėveliai kartu mokėmės Angelo Sargo maldelės.


Pasimeldę visi susėdome ant medinio suolo ir klausėmės mamytės Aurelijos sekamos pasakos apie Angelus Sargus. Ši pasaka mokė vaikus, kad net ir pats mažiausias, nepastebimas darbas yra iš tikrųjų didelis darbas, nes tie maži darbai yra labai svarbūs. Vėliau visi kartu vaišinomės „Angelų pyragu“, pasveikinome vaikus „Nulinukus“ (Adomą ir Aaroną), įteigdami jiems po atšvaitą „Angelą“ ir pasidžiaugėme trimis pirmokais iš mūsų šeimų: Ugne, Simonu ir Ugne, dovanodami jiems angelus su knyga ir linkėdami Angelo Sargo padrąsinimo bei pagalbos siekiant mokslo žinių ir mokantis kasdien daryti gerus darbelius.Vaikai su džiaugsmu pūtė savo balioną ant kurio turėjo nupiešti savo Angelą Sargą ir padėkoti jam už globą.


Grįžtant į namus, užlipome į Pyplių piliakalnį kairiajame Nemuno krante, Pyplių kaime, Ringaudų seniūnijoje. „Apie 30 metrų aukščio archeologijos paminklas, datuojamas I-II tūkst. pr., seniau buvo naudojamas kaip tvirtovė-slėptuvė, (...). Istorikų Z. Ivinskio ir K. Paunksnio spėjimu, ant šio piliakalnio kadaise stovėjo kryžiuočių 1336 m. sunaikinta Pilėnų pilis. (...) Kitos legendos teigia, kad piliakalnį supylė kunigaikštis Pyplys, norėdamas pagerbti sūnų karžygį, kritusį nuo kryžiuočių.“ (informacija imta iš tinklalapio: www.kaunas.kas vyksta.lt)

Pyplių piliakalnis ir šiandien leidžia mums pajusti, kokia didelė, tiesiog neaprėpiama yra tėvo meilė savo sūnui – ji išlieka per amžių amžius... Užlipę laiptukais ant piliakalnio vaikai bemat atsigavo, vėl žaidėme žaidimus, grožėjomės gamta. Mano sūnui šis kelionės momentas įsiminė labiausiai – jis negalėjo atsigrožėti ne kasdien matomu reginiu.

Prisipildę malonių įspūdžių, galėjome naujomis jėgomis ruoštis dar vienai darbo savaitei. Vakare mano vyresnysis sūnus be paraginimo karštai meldėsi savo Angelui Sargui ir dėkojo už globą. Nuo to sekmadienio vyresnysis sūnus jungiasi kartu į vakarinę maldą. Dėkojame sesutei Ramutei Budvytytei už dar vieną pilną malonių įspūdžių kelionę, už dar vieną bendrystėje praleistą sekmadienį bei įsimintinai paminėtą Angelų dieną.

                                                                      Aurelija Berankienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021