Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Susitikimas su knyga, muzika, daina (Lietuvos etnografinių regionų metams) (2015-10-18)

Paskelbta: 2015-10-20

2016 -ieji – Lietuvos etnografinių regionų metai. Unikali mūsų žemė, savo tradicijomis, papročiais, gamta. Apipinta dainomis, sakmėmis ir legendomis mūsų šalies istorija. Kultūrinio savitumo išsaugojimui, jų savasties sklaidai šiais metais surengta nemažai renginių.

Į vieną jų - susitikimą su knyga, atlikėjais. Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos konferencijų salėje kauniečius pakvietė Lietuvos universitetų moterų asociacija (LUMA) kartu su XXVII knygos mėgėjų draugija.

Renginio koordinatorė, parapijos Pastoracinės tarybos narė, LUMA viceprezidentė Ada Azaravičienė, atidarydama renginį, pristatė šioje Kauno šventovėje vykstančius sekmadienio susitikimus, kuriuos rengia kartu su įvairiomis organizacijomis, bendruomenėmis.

Pagrindinis akcentas – knyga. Rašytojo, žurnalisto, 65 knygų autoriaus Laimono Inio kūrybos kraitėje – tarp įvairiausių žanrų – sakmės ir legendos.


Aktorius Petras Venslovas, pritariant kanklininkui Viliui Marmai, paskaitė legendą apie Vėjūnę ir Aulaukį iš knygos „Baltas kurėnas“. Ji skirta Kuršių nerijos, Mažosios Lietuvos, pamario gyventojų, istorinei atminčiai. Gamtos grožis, piliakalnių, marių ir jūros kalba, pagonybės aidai rašytojo žodžiai apie ištikimybę savo kraštui, apie žmogaus ištvermę ir drąsą tarsi burė klausantis autoriaus.

Kalbėdamas apie legendas ir sakmes, rašytojas apžvelgė jau pamirštas legendas ir sakmes, kurios naujai literatūriškai interpretuotos. Apie atskirus Lietuvos regionus byloja „Mėnulio raitėlė“, „Milžinai ir nykštukėlis“, Šerpaitis, vėjų dievaitis“, kitos sakmių ir legendų knygos. Kalbėdamas rašytojas palietė temas, kurios jaudina iki šiolei: tai ir žmogaus santykis su gamta, istoriniai vingiai nuo giliausių pagonybės laikų, kovų su kryžiuočiais, iki dabarties... Susitikimuose Lietuvos bibliotekose, mokyklose su skaitytojais, miestų ir kaimų žmonėmis, Laimonas Inis kalba apie literatūrą, istoriją, mokslininkų tyrinėjimus ir kultūrinio palikimo išsaugojimą.


Literatūrinę renginio dalį su aktoriaus Petro Venslovos žodžiais, Viliaus Marmos kanklių melodijomis sujungė Dainavos pilietinės bendruomenės centro folkloro ansamblis „Brydė“. Šis kolektyvas, vadovaujamas nepailstančios vadovės Teofilės Vozbutienės, žymi kūrybinės veiklos penkiolikos metų sukaktį. Apsirėdę dzūkiškais, aukštaitiškais, žemaitiškais, Mažosios Lietuvos tautiniais rūbais, tarmiškai dainavo, skaitė padavimus ir parodė spektaklį iš Donelaičio „Metų“. Teatralizuoto pristatymo režisierius Romualdas Bobenas.

Nuotaikingo koncerto atlikėjus pasveikino Dainavos bendruomenės centro pirmininkė Jolanta Kaminskienė. Visiems svečiams, renginio dalyviams šiltus padėkos žodžius tarė LR Seimo pirmininkės pirmojo pavaduotojo Vydo Gedvilo patarėjas Vladas Kaftaniukas.


Dar ilgai nesiskirstė Bazilikos svečiai: bendravo su rašytoju, vartė jo naujausias knygas, džiaugėsi LUMA narės Audronės Vaitkutės padovanotomis „Publicistikos“ t. III knygomis ir rudens žiedais.

Palydėti Ados Azaravičienės, Dalios Poškienės padėkos žodžiais Kritaus Prisikėlimo bazilikos monsinjoriui Vytautui Grigaravičiui, lumietėms, žaliakalniečiams, dainaviečiams, tarta – iki naujų susitikimų su knyga, muzika, daina.

LUMA prezidentė Dalia Poškienė (nuotraukos – str. autorės)

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021