Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - dailininkas Gintaras Tadauskas (2021-10-27)

Paskelbta: 2021-11-05

Kad teisingai suprastų, kas yra ikona, parapijos senjorai į svečius pakvietė dailininką Gintarą Tadauską, kuris įdomiai ir išsamiai papasakojo apie tai - kas yra ikona. Graikiškai – eikon - tai žodis, reiškiantis ATVAIZDĄ.

Mums ikona – tai Apreikštųjų tiesų, slėpinių liturginis atvaizdas, skirtas Dievui garbinti ir asmeninei maldai. Ikona tarsi knyga, "rašoma" teptuku ir spalvomis. Svečias, paslaptingai atidaręs dėžutę, parodė spalvotus akmenėlius, kiaušinį, actą, aukso dulkes: kas ir yra tų spalvų pagrindas.


Įdomu buvo išgirsti, ką kiekviena spalva reiškia, kad ne visi paveikslai reiškia ikonas, ant kokio pagrindo tapomos, koks ikonografijos kanonas. Ikona, tai priemonė, padedanti melstis ir artėti prie Dievo, pagarba ikonoms – tai degantis žibintas, kurio šviesa niekada neišblės......

Atsakęs į daugybę klausimų, G. Tadauskas supažindino su kitokia savo kūryba, kurios jis semiasi iš Biblijos.

Tradiciškai parapijos senjorai kiekvieno mėnesio pabaigoje sveikina mėnesio sukaktuvininkus ir ruošia gražią šventę. Spalio mėnesį gimusieji Zita, Marija Izabelė, Gražina ir Julius buvo padabinti žolynų karoliais, apdovanoti gėlių puokštėmis, nuoširdžiais palinkėjimais ir sveikinimais.

Prie gausaus vaišių stalo ilgai skambėjo dainos ir pokalbiai apie Laiką, kurį senjorai prisijaukino.

Tęsdami Vėlinių oktavą, Maldų aštuondienį už mirusius, senjorai žvakelių šviesoje klausėsi Adomo Mickevičiaus kūrinio "Vėlinės ", meldėsi už mirusius, dalijosi prisiminimais apie tuos, kurie išėję tarsi skubėjo į susitikimą su Dievu. Tačiau mirtis – tik pradžia pabaigoje. Nauja pradžia, kaip tikime, kartu su Dievu.......


                                                                            Lilija Ivaškevičiūtė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021