Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - Įtakingiausios asmenybės (2019-01-31)

Paskelbta: 2019-02-04


Pasaulyje visais amžiais buvo asmenybių, kuriuos padarė labai didelę įtaką žmonijos istorijoje. Tarpe šimto įtakingiausių yra minimas popiežius Urbonas II, Šv. Augustinas, Tsai Lunas.

Apie juos ir pasakojau sambūrio popietėje sausio paskutinįjį trečiadienį. Ko jie svarbūs? Popiežiaus Urbono II kvietimas į krikščioniškąjį karą atgauti Šventosios Žemės iš musulmonų inauguravo kryžiaus karus. Tai buvo stiprus, efektyvus ir politiškai įžvalgus popiežius, kuris sukvietė didžiąją bažnyčios tarybą ir prieš tūkstantinę minią Klemonto mieste, Prancūzijoje, 1095 metais pasakė turbūt efektyviausią kalbą istorijoje, kuri įtakojo Europą kelis šimtmečius, paraginęs krikščionis apsijungti Šventajame kare.

Vakarų Europoje buvo tik viena figūra, kurios autoritetas peržengė nacionalines ribas. Tik popiežius galėjo pasiūlyti projektą visam pasauliui ir tai lėmė ilgalaikę įtaką žmonijos istorijai. Šv. Augustinas, gyvenęs paskutiniaisiais Romos imperijos metais, buvo žymiausias savo laikų teologas. Viena iš esmingiausių jo minčių, kad nei Romos imperija, nei pati Roma, nei joks miestas žemėje nėra be galo svarbus.

Iš tikrųjų svarbus tik „dangiškojo miesto“ augimas – kitaip tariant, dvasinis žmogaus progresas, jo varomoji jėga, žinoma, bažnyčia. Jo gyvenimo kelias buvo labai įdomus ir nelengvas, bet neginčytina, kad Augustino raštai lėmė tam tikrą graikų filosofijos aspektų perėjimą į viduramžių Europą. Jis buvo žymiausias iš lotyniškosios bažnyčios tėvų.

Tsai Luno vardas daugeliui turbūt nežinomas, jis gyveno apie 105m. Tai popieriaus išradėjas ir jo vardas Kinijoje žinomas. Ką reiškė tame laikmetyje išrastas popierius, kai knygos ir kita rašytinė medžiaga galėjo būti spausdinama pigiai ir dideliais kiekiais ? Kokios turėjo įtakos šis išradimas kinų kultūrai ir kaip popierius pasiekė Europą. Nors ir trumpi pasakojimai, bet atskleidžia, ką nuveikė, kokius reikšmingus darbus visai žmonijos istorijai paliko ryškios ir gabios asmenybės.

                                                  Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021