Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių sambūrio išvyka į Ukmergės kraštą (2018-06-22)

Paskelbta: 2018-06-25


Jau tapo tradicija, kuomet kiekvienų metų birželio mėnesį pagyvenusių žmonių sambūrio nariai keliauja po Lietuvą.

Birželio 20-ąją išvykome susipažinti su Ukmergė kraštu. Iki Ukmergės ne taip toli, bet pakako laiko papasakoti Ukmergės krašto istoriją, primenant pagrindinius istorinius faktus ir šio krašto įžymius žmones.


Pamatėme Ukmergės centre Nepriklausomybės paminklą „Lituania Restituta“, taip pat legendai priminti apie senąjį miesto vardą sukurtą dekoratyvinę skulptūrą.

Aplankėme Šv. Petro ir Šv. Povilo bažnyčią, trumpai papasakojau šios neoklasicistinės bažnyčios istoriją, pasimeldėme, sugiedojome „Dieve arčiau tavęs“.

Taujėnuose aplankėme Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčią, kuri panaši į Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčią ar net Vilniaus katedrą. Šioje šventovėje mus mielai pasitiko klebonas kun. Laurynas Grikietis, papasakojo ne tik bažnyčios istoriją, bet ir apie parapijos bendruomenės gyvenimą, pasidžiaugdamas, kad parapijiečiai aktyvūs pagalbininkai. Mūsų padėka - kukli auka ir giesmė „Dieve, arčiau Tavęs“.


Taujėnų dvaras. Šie dailūs klasicistiniai rūmai, buvę nuniokioti sovietiniais metais, vėl prikelti. Mus pasitikusi Vida Stackevičienė labai įdomiai atskleidė šio dvaro istoriją , jo atstatymo eigą bei dabartinį gyvenimą. Apžiūrėjome sales, visas erdves, pasivaikščiojome dvaro parko takeliais, pasigėrėjome viskuo , kas atkurta su dideliu rūpesčiu ir meile.

Užugiris – dvaro sodyba ant Lėno ežero kranto. Rūmus pagal architekto Felikso Vizbaro projektą 1935 -1937 m. pastatė tuometinis Lietuvos prezidentas Antanas Smetona. Dabar čia įkurtas muziejus. Muziejininkė Jurga Gleiznytė savo pasakojime mums atskleidė labai įdomių faktų apie prezidento Antano Smetonos gyvenimą, šeimą.


Džiaugėmės, kad minėdami Lietuvos šimtmetį, čia apsilankėme. Ačiū tarėme Jurgai už išsamią istorijos pamoką. Trumpas pasivaikščiojimas aplink dvarą, prie Lėnos ežero ir paskutinis išvykos tikslas – aplankyti Vaitkuškio dvarą. Tai grafų Kosakovskių rezidencija.


Beje, iš šio buvusio įspūdingo dvaro likęs tik vienas bokštas. Bet jau yra, ką pamatyti, juolab paklausyti gidės Reginos pasakojimo apie grafų gyvenimą, supažindinant su ekspozicija, apie vykstančius renginius ir planus ateičiai.


Čia gamtos apsuptyje mes turėjome Agapę. Visi jautėsi gal truputį pavargę, bet kai tiek pamatyta, išgirsta, sutikta įdomių, mylinčių ir puoselėjančių savo kraštą žmonių - galime tik pasidžiaugti, kad Lietuva gražėja.

Išvyka kiekvienam padovanojo puikių įspūdžių, žinių ir geros nuotaikos.

Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021