Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - Jos gyvenimas tapo legenda (2016-09-29)

Paskelbta: 2016-10-10

 

Kas ji 19-to amžiaus legenda? Apie Emiliją Pliaterytę - 1830-1831 m. sukilimo dalyvę papasakojau senjorams rugsėjo paskutiniojo trečiadienio popietėje.

Emilijos narsa ir pasišventimas kovoti dėl Tėvynės tapo kovos dėl laisvės simboliu, o jos trumpas gyvenimas virto legenda. Jau amžininkai ją gretino su Žana d,Ark . Kokioje šeimoje augo narsioji mergaitė, kaip tobulėjo ir kaip formavosi jos asmenybė? Kokiais herojais ji žavėjosi ir kokiais keliais ji vedė sukilėlius? Emilija vadovavo pėstininkų pulkui, jai buvo suteiktas kapitono laipsnis. Ištvermė ir pasiryžimas kovoti dėl Tėvynės Emiliją Pliaterytę lydėjo iki gyvenimo pabaigos. Palaidota senosiose Kapčiamiesčio kapinėse.

Emilijos Pliaterytės atminimo puoselėjimas ypač pagyvėjo atkūrus Lietuvos nepriklausomybę. Didžiadvario kaime /Zarasų rajonas/, Kapčiamiestyje veikia Emilijos Pliaterytės muziejai, jos vardu pavadinta pagrindinės mokyklos Vilniuje ir Kapčiamiestyje, vidurinė mokykla Lavoriškėse /Vilniaus rajonas/.

Kapčiamiestyje pastatytas paminklas, Vilniuje veikia atminimo draugija, įsteigtas fondas. Emilijos Pliaterytės kova 1830-1831 m. sukilime Lietuvoje ir atminimo įamžinimas leidžia teigti ją įsitvirtinus Lietuvos kovų dėl laisvės didvyrių panteone.

Antroje popietės dalyje pasveikinome rugsėjo mėnesį gimusius: gėlių žiedai,  širdingi linkėjimai, „Ilgiausių metų“.                                       

                                  Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021