Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - Kelionė į Žemaitės pasaulį... (2015-10-22)

Paskelbta: 2015-10-28

Išties, taip galima pavadinti senjorų išvyką į Maironio literatūros muziejų spalio 22-ąją. Neišgąsdino nei lietus, nei vėjas, - susirinko gausus būrys. Paskatino noras ne tik prisiminti, bet ir giliau pažinti lietuvių literatūros klasikę Žemaitę, kurios jubiliejaus proga muziejuje pamatėme ne tik labai įdomią ekspoziciją.

Senosios literatūros skyriaus vedėja Regina Mažukėlienė papasakojo apie Žemaitės turiningą gyvenimą: vaikystę, jaunystę, jos darbus ir vaikus, pasirinkus baudžiauninko sūnų ir beraštį. Išgirdome ir kaip Julija kapanojosi tarp vaikų ir gyvulių, kaip siekė mokslo, kas ją paskatino rašyti, apie jos bičiulystę su Povilu Višinskiu, Jonu Jablonskiu, Gabriele Petkevičaite-Bite ir kitais Lietuvos šviesuoliais.

Taip ir keliavome klausydamiesi pasakojimo, žvelgdami į eksponatus po Žemaitės pasaulį. O jis toks įdomus ir spalvingas paprastos, žvelgiant į nuotraukas, bet tvirtos lietuvės kelias per gyvenimą, kuri paliko didelį turtą mūsų literatūrai. Muziejaus direktorė rašytoja Aldona Ruseckaitė papasakojo , ką ji sudėjo knygon „Žemaitės paslaptis“, kuri dar kvepia spaustuvės dažais.

Knygoje atskleidžiamas stiprus ir temperamentingas Žemaitės charakteris, atveriama paslaptinga meilės istorija, paskutiniojo rašytojos gyvenimo dešimtmečio faktai. Kaip rašo knygos autorė užsklandoje „Mane domina XIX a. pab.- XX a. pr. rašytojos moterys: Marija Pečkauskaitė-Šatrijos Ragana, Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, seserys Sofija ir Marija Ivanauskaitės – Lazdynų Pelėda ir Julija Žymantienė-Žemaitė. Jos įsiveržė su savo kūriniais kaip lygiavertės, o kai kuriais aspektais ir pranokstančios iki tol karaliavusius rašytojus vyrus. Moterys yra paslaptingesnės, jų įdomesni likimai, spalvingesni gyvenimai. Rašydama šią knygą, tarytum ir nejaučiau šimtmečio nuotolio, rodėsi, kad moteris, vardu Julija, gyvena netoliese...“

Mes širdingai padėkojome rašytojai Aldonai Ruseckaitei ir skyriaus vedėjai Reginai Mažukėlienei, kurių dėka išties labai labai priartėjome prie Žemaitės pasaulio.

Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021