Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje – Žolės, žolelės... (2008-04-09)

Paskelbta: 2008-04-16

 

Kas nėra girdėjęs apie žolių gydomąsias savybes? Ir ne tik girdėjo, bet daugelis ir naudojo ar naudoja vienokias ar kitokias žoleles. Norėdami sužinoti daugiau apie gydomąsias Lietuvoje augančių žolių galias, pasikvietėme garsią žolininkę Adelę Karaliūnaitę, kuri mielai sutiko atvažiuoti, nors kelias iš Šiaulių ne toks jau artimas.

Adelė Karaliūnaitė, dar dirbdama veterinarijos gydytoja, domėjosi stebuklingu augalų pasauliu, nes veterinarijoje buvo naudojama daug vaistinių žolelių, trauktinių ir miltelių. Kaip ji pasakojo, yra daug bendravusi su bitininkais, sodininkais, gėlininkais ir iš visų mokėsi. Dabar ji parenka žoleles žmonėms, kamuojamiems sunkių ligų. Ir sulaukia daug padėkų. Adelė Karaliūnaitė ne tik rekomenduoja, parenka žoles, ji surinko daugybę receptų, išleido jų knygelę“Ant gyvatės odos“. Be to pati renka žoles, jas džiovina ir ruošia įvairiausius mišinius.

Mūsų popietėje Adelė pasirinko labai mielą ir artimą temą “Lietuvaitės darželis - sveikatai ir grožiui“. Štai ir išgirdome, ką augindavo lietuvaitės savo darželiuose, kad augalai, gėlės skleidė ne tik grožį, bet buvo naudingi ir žmogaus sveikatai. Kokių tik žolynų darželyje neaugo...Žolininkė pasakojo apie visiems gerai žinomus augalus, bet mums nežinomas tų augalų vaistines savybes. Išties buvo labai įdomu sužinoti, kuo naudingas bijūnas, mėlynoji kurpelė, pavasarinė raktažolė, purpurinė lelija, diemedis, šparagai, žirneliai ir dar dešimtys augalų ir kaip iš jų pasigaminti nuoviras, arbatas ar tepalą. Ir kiekvienam padovanojo po kelias dešimtis receptų.

Po tokios paskaitos galbūt ne vienas išmėginsime žolelių galią, ar jų nusipirkdami ar patys pasiruošdami. Įsimintini žolininkės Adelės Karaliūnaitės žodžiai:“Mus supantys augalai per milijonus metų išliko tie patys. Labai nuskurdinti žemdirbystės, pakeitę augimvietes, bet tie patys dobilai, beržai, liepos. Kartais tereikia tik išeiti į gretimą mišką, paupį ar pievą ir nuskinti žolelę – ji pastiprins sveikatą.“

                                                                                       Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021