Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pirmąjį Advento sekmadienį – tarptautinio tapybos plenero „Prisikėlimo šviesa 2014" pabaigtuvės ir darbų, skirtų Kristaus Prisikėlimo bažnyčiai, paroda (2014-11-30)

Paskelbta: 2014-12-01

Lapkričio 30 d., pirmąjį Advento sekmadienį, į 11.00 val. šv. Mišias rinkosi ne tik parapijiečiai, bendruomenės nariai, bet ir tarptautinio tapybos plenero „Prisikėlimo šviesa“ dalyviai. Parapijos klebonas mons. Vytautas Grigaravičius, aukojęs šv. Mišias, kvietė melstis už plenero dalyvius, dėkoti Aukščiausiajam už jiems suteiktą dovaną tapyti ir šį pirmąjį Advento sekmadienį visiems įsiklausyti į Bažnyčios raginimą budėti. 


Homilijoje klebonas kalbėjo, kad labai svarbu šiuo laiku būti tarsi durininku, matančiu kiekvieną, įeinantį ir išeinantį, ragino išgirsti, kaip į širdis beldžiasi Dievas, ragino Adventą įprasminti gerais darbais ir kilniais pasiryžimais.

Pasibaigus šv. Mišioms, klebonas padėkojo parapijiečiams, kurie daro gailestingumo darbus, savo aplinkoje liudija tikėjimą, ir įteikė jiems atminimo medalius, skirtus paminklinės Prisikėlimo bažnyčios kertinio akmens pašventinimo 80-mečiui ir bažnyčios konsekracijos 10-mečiui paminėti.

Klebonas atminimo ženklus su padėka už kūrybinį polėkį ir profesionalius tapybos kūrinius taip pat įteikė dailininkams, dalyvavusiems visą praėjusią savaitę vykusiame pirmajame tarptautiniame tapybos plenere "Prisikėlimo šviesa 2014".

Pasibaigus adventiniam koncertui, konferencijų salėje vyko plenero uždarymas, o parodų salėje buvo eksponuoti jo metu sukurti dailininkų tapybos darbai, kuriuos jie padovanojo Kristaus Prisikėlimo bažnyčiai.

Plenero organizatorius, menininkų asociacijos „Tiltas“ pirmininkas, LDS narys, tapytojas Saulius Kruopis kalbėjo: „Padarėme viską, ką galėjome padaryti. Pastoracinės tarybos narys G. Balkus su žmona Diana uždegė mus šia „Prisikėlimo šviesa‘ , kurią šiandien ir matote. Visą savaitę iki paskutinės minutės virė darbas, visi kaip bitutės nešė medų į avilį. Dailininkai meditavo, jiems buvo galimybė savo jausmus perteikti drobėje. Darbai vertinami tada, kai darbą mato žmogus. Paletėje kiekviena spalva reikalinga, taip ir mes, ši bendruomenė – visi kartu, 28 dailininkai. Neįsivaizduoju plenero be Lenkijos, Armėnijos, Ukrainos, Baltarusijos dailininkų.  Štai ir pristatau visus dalyvius, kurie papasakos, kaip jiems sekėsi tapyti.”


Katerina Rudakova iš Ukrainos padėkojo organizatoriams. Ji prisipažino, kad Lietuvoje lankosi pirmą kartą ir jai yra didelis įspūdis tapyti šioje šventovėje.

Dailininkas Anatolij Kazmieruk iš Ukrainos sakė, jog gaila išvykti, nes pleneras buvo aukščiausio lygio. 


Menininkas Ryhor Sitnitsa iš Minsko kalbėjo, jūs esate laimingi, kad turite tokią šventovę, ir aš esu laimingas būdamas joje.

Žinomas Lietuvos menininkas  Gediminas Beržinis pasidalijo mintimis apie bendravimą. „Ne visada pavyksta tai, ką nori šiuo metu padaryti. Mylim Dievą, mylim Jus“, – baigė pasisakymą dailininkas.

Dalia Genovaitė Mažeikytė su ašaromis akyse padovanojo bažnyčiai paveikslus, nes tikriausiai tokių jau niekada daugiau nenutapys.

Sigita Adomavičienė iš Panevėžio su didele atsakomybe keturis paveikslus piešė, trynė ir vėl piešė. Ji sakė: „Blaškiausi, temos buvo labai karštos, norėjosi padėkoti Dievui. Esu dėkinga visiems, kurie pakvietė mane į šį plenerą.“

Asta Vasiliauskaitė, medalio autorė, prisipažino: „Nesu tapytoja, tapydama medalį nesuvokiau šios bažnyčios grožio, skliautų, o atvykusi pamačiau šią didybę...” Jos tapybos darbuose atsispindi Kristaus pasirodymas mokiniams.

Dailininkė Vija Tarabildienė atsiliepimuose rašo: „Pasiūlymas dalyvauti šiame plenere nukrito kaip iš dangaus, nors sužinojau tai iš žinomo plenerų organizatoriaus S. Kruopio. Labai norėjau atvykti ne tik dėl to, kad ši šventovė yra visos Lietuvos atgimimo simbolis. Svarbu pabūti, turėti galimybę užsiimti kūrybiniu darbu toje Kauno erdvėje, kur prabėjo keletas jaunystės metų... .Nepaprastą įspūdį daro tamsiuoju metu apšviesta bažnyčia, žėrinti lyg brangakmenis. Tokią ir tapiau antrajame savo darbe. Turiu minčių ir ateities kūrybai.“

Gintautas Vaičys savo eilėse rašo:
„Prisikėlimo šviesa, kuri nuplauna nuodėmes,
kuri pažadina gyvenimui, tamsos nugalėjimui.
Gėrio stebuklas viso, kas gyva, nugalintis blogio „stebuklą“.

„Ačiū, mielieji, už šilumą, už rūpestį, už draugystę, už meilę, už tikėjimą, už viltį. Ačiū už vaiskias plenero dienas mums visiems” .... (Rimtas Tarabilda).

Tai tik keletas dailininkų pasisakymų ir atsiliepimų. 

Parapijos klebonas monsinjoras, pasidalijęs įspūdžiais, kaip kilo idėja surengti šį plenerą ir kaip vietoj kelių dalyvių panoro dalyvauti net 28, padėkojo visiems tarptautinio plenero „Prisikėlimo šviesa“ dailininkams, kurie padovanojo darbus Prisikėlimo bažnyčiai, įrašydami savo vardus į jos istorijos dailės kūrinių puslapius.

Kristaus Prisikėlimo parapijos informacija

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021