Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Vasario 9 d. Šv. Apolonija – odontologų globėja (2008-02-09)

Paskelbta: 2008-03-04

 

Vasario 9-oji – Tarptautinė odontologų diena, švenčiama visame pasaulyje. Šią dieną minima mergelė kankinė Apolonija gyvenusi III amžiuje, nukankinta dėl tikėjimo į Kristų išraunant visus dantis. Ilgą laiką ji buvo dantų skausmą kenčiančiųjų globėja, tačiau XVIII a garsaus prancūzų chirurgą-odontologo P. Fušaro, daugelio vadinamu mokslinės odontologijos tėvu, tapo ir odontologų globėja. Jis gyveno taip vadinamos odontologinės revoliucijos laikais, kai buvo pereinama nuo dantų šalinimo principo prie jų atkūrimo ir gydymo. P. Fušaras ieškojo aukšto vienijančio simbolio, kuris sujungtų visus teikiančius odontologinę pagalbą, suvienydamas ne tik odontologus, bet ir jų pacientus.

Vis dažniau vasario 9 dieną tenka girdėti palinkėjimą: Tegloboja jus Šventoji Apolonija, vardan to, kad jos globą pajustų ir jūsų pacientai.

Šiemet Lietuvos odontologai susirinko į Kauną savo profesinę šventę pradėjo švęsti šv. Mišiomis, Paminklinėje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje. Šv. Mišias aukojo monsinjoras Vytautas Grigaravičius. Homilijoje jis priminė, kad gavėnios metu reikia apmąstyti ar teisinga kryptimi eina mūsų gyvenimas. Į odontologus žmonės kreipiasi pagalbos, bet norint padėti reikia ne tik žinių, bet dar gerumo ir meilės. Skubėjimas iš mūsų atima dvasines vertybes, o gavėnia kviečia sustoti ir grįžti prie jų.

Po Mišių mons. V. Grigaravičius palinkėjo, kad žmones išeidami iš odontologo kabineto galėtų pasakyti: “Man palengvėjo”.

Lietuvos Odontologų rūmai kasmet paskelbia Šv. Apolonijos nominantus ir apdovanoja juos dailininko Romualdo Inčirausko iš bronzos ir marmuro sukurta šv. Apolonijos statulėlė bei diplomu. Šiemet apdovanojimus gavo dvi odontologės: prof. S. Milčiuvienė ir B. Adomulienė.

                                                                                   Svetlana Adler

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021