Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje – Žmogus lenkiasi žemei ir duonai... (2011-03-02)

Paskelbta: 2011-03-09

 

Duona yra vienas iš seniausių žmonių valgių. Senovės lietuviai duoną pelnė sunkiai ir vargingai. Duona vakar ir šiandien, ji kasdieninė ir ta pati, ir vis kitokia. Ji visada reikalinga žmogui. Apie duoną labai išsamiai aprašė Pranė Dundulienė. Kovo 2-osios popietėje senjorai ir klausėsi ištraukų iš šios mokslininkės knygos „Duona lietuvių buityje ir papročiuose“.

Daug įdomių faktų sužinojome apie duonos istoriją. O ji prasideda nuo sėjos, javų auginimo ir nuėmimo. Vėliau grūdų malimo ir tešlos paruošimo, kepimo papročių. Labai įdomios įvairios apeigos, susijusios su duona – per vestuves, žiemos ir pavasario švenčių metu, kaip buvo vartojama duona liaudies medicinoje.

O kiek daug gražių patarlių ir priežodžių apie duoną. Mūsų protėviai duoną labai brangino ir vertino, o dabar, kai turime iki soties jau ir nebemokame jos branginti. Senjorai pasidalino savo prisiminimais , kaip buvo vertinama ir branginama duona jų šeimose ir niekas nepaneigė, kad duonelę lietuvis visada laikė šventa, lenkėsi jai ir žemei.

                                                              Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021