Skip to content Skip to footer

Jaunimas ir vaikai

Vaikai ir jaunimas įsitraukia į parapijos gyvenimą lankydamiesi pamaldose, rengdamiesi sakramentams, o vėliau patys dalyvaudami įvairių grupių veikloje.

Liturgijoje talkina jaunųjų ministrantų grupė. Jaunimo Šv. Damijono maldos grupė palaiko ryšį su Baltriškėse įsikūrusia Tiberiados bendruomene. Jaunimas mėgsta pamaldas, kuriose giedamos Taize bendruomenės giesmės, parapijos jaunimo grupės rengiasi piligriminėms kelionėms.

Šv. Damijono maldos grupė

Dvasios vadas kun. Sigitas Bitkauskas

Susirinkę jauni žmonės šlovina Dievą, dalijasi dvasiniais išgyvenimais, klausosi mokymo, malda užtaria draugus ir artimuosius, meldžiasi vieni už kitus.Renkasi kiekvieną pirmadienį 19 val. mažojoje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje.

Šeima

Bažnyčia šiandien ypač daug dėmesio skiria šeimai, įvairiais būdais stengiasi ginti jos pozicijas, sudaryti sąlygas visapusiškam šeimos švietimui, ugdymui, skatinti bendruomeninę praktiką bei šeimos maldos gyvenimą. Tačiau šiandienos visuomenė stipriai diktuoja prieš šeimą nukreiptas „vertybes“, antimoralias normas, visokiais būdais bandoma deinstitucionalizuoti šeimą. Akivaizdžiai matoma didžiulė santuokos ir šeimos krizė, kuriai būtina atsvara – sveika, darni, krikščioniškomis vertybėmis ir gyvu tikėjimu gyvenanti šeima.

Parapijos šeimų bendruomenė stengiasi vienyti bei plėsti parapijos šeimų bendruomenę, įtraukti į ją daugiau šeimų.

Tikslas – skatinti parapijos šeimas bendrauti, giliau pažinti krikščioniškąsias vertybes, dalytis dvasingumo patirtimi. Misija – stiprinti apaštalavimą šeimoje ir viešoje aplinkoje.

Per daugelį metų atsiradusi didelė tikėjimo tradicijos perdavimo šeimoje spraga palietė ištisas kartas. Tai viena iš priežasčių, kodėl šeimos, ypač jaunos ar dar tik besikuriančios, šiandien dažnai stokoja tvirto tikėjimo pagrindo, tradicijų ir Bažnyčios gyvenime jaučiasi svetimos. Joms trūksta žinių, dėmesio, bendruomenės, kuri trauktų, skatintų, drąsintų, palaikytų, padėtų šeimai augti tikėjimu, drąsiai ateiti ir jaustis reikalingai, svarbiai Bažnyčiai. Todėl kviečiame sužadėtinius, jaunavedžius bei jaunas šeimas įsitraukti į parapijos jaunų šeimų ratelio veiklą

Parapijos jaunų šeimų ratelis

Dvasios vadovas – diakonas Benas Ulevičius;

Tikslas – padėti sutuoktiniams giliau pažvelgti į santuoką, kaip Dievo kvietimą augti tikėjime ir tarpusavio meilėje, gilinant tarpusavio ryšį ir puoselėjant draugystę, kaip brangiausią dovaną savo vaikams ir visai bendruomenei.

Kviečiame  sutuoktinius ir jaunas šeimas, auginančius mažamečius ir paauglius vaikus, dalyvauti parapijos jaunų šeimų susitikimuose.

Jaunų šeimų ratelis susikūrė 2006 m. spalio mėnesį.

Misija:

Stiprinti meilę, pagarbą, tiesumą bei ištikimybę savo sutuoktinei (-iui), nuoširdžiai dalinantis tikėjimu, malda ir Kristaus gerumu savo šeimoje bei su kitomis šeimomis parapijoje. Skatinti mamas ir tėčius liudyti tikėjimą savo vaikams, pasakojant apie gerumą ir teisingumą, apie pasitikėjimą Dievu bei savo patirtus dvasinius išgyvenimus, mokant juos pažinti Gyvąjį Kristų, gyvenantį mūsų kasdieninio gyvenimo įvykiuose. Mūsų tėvų meilė, sutarimas ir vaikų džiaugsmas yra geriausia Dievo dovana parapijai ir mūsų tautai. Krikščioniška šeima yra galingiausia Kristaus apaštalė ir Dievo Karalystės skleidėja šių dienų pasaulyje.

Veikla:

  • Dalyvaujame šeimų susitikimuose, giliname savo tikėjimą, tarpusavio supratimą bei atjautą, kartu ieškome atsakymų į įvairius šeimyninio gyvenimo iššūkius;
  • Ugdome bendrystę tarp šeimų ir keičiamės savo patirtimi;
  • Vyksta asmeniniai pokalbiai su sutuoktiniais;
  • Sekmadieniais kartu švenčiame Švč. Eucharistiją;
  • Aktyviai dalyvaujame parapijos gyvenime ir veikloje;
  • Kartu švenčiame krikščioniškas bei tautines šventes;
  • Dalyvaujame Katalikų Bažnyčios renginiuose skirtuose šeimai arkivyskupijoje;
  • Organizuojame piligrimines keliones, neformalias išvykas, rekolekcijas ir stovyklas.

2020 m. rugsėjyje, šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčios vadovybės sprendimu pakeisti bažnyčios sielovadinės veiklos pobūdį, persiorientuojant į bendruomeninį giedojimą pamaldų metu, choro paslaugų atsisakyta.

2020 m. netikėtai gavus parapijos klebono mons .V. Grigaravičiaus kvietimą giedoti Kristaus Prisikėlimo bazilikoje sekmadienio vakarinėse šv. Mišiose sulaukė visuotinio choro giesmininkų entuziazmo.

Gloria Dei“ chorą Kristaus Prisikėlimo tikintieji pirmą kartą išgirdo 2020 m. spalio 18 d. sekmadienio vakarinėse šv. Mišiose. Deja, po antrųjų Mišių, pagiedotų spalio 25 d., pandemija choro giesmes nutraukė iki 2021 m. gegužės 30 d. , kada jos vėl suskambo po bazilikos skliautais ir nuo tada skamba vakaro šv. Mišiose kiekvieną sekmadienį.

Nuo įsikūrimo iki šių dienų „Gloria Dei“ chore gieda daug giesmininkų, kadaise buvusių ansamblio „Nemunas“, chorų „Leliumai“, „Neris“, „Jaunystė“, bei kitų chorų ir ansamblių dainininkų. Jie yra kupini vilties giedoti Tautos šventovėje kol leis jėgos.

Per ilgus veiklos metus choro atliekama religinė (ir ne tik) muzika skambėjo daugelyje Lietuvos bažnyčių ir pasaulietinių renginių. Giedota Miuncheno, Graco, Insbruko, Paryžiaus, Vienos, Zalcburgo, Štutgarto ir kitų Europos miestų bažnyčiose, keliauta po Italiją, Ispaniją, Portugaliją.

Choras turi sukaupęs turtingą bažnytinės muzikos repertuarą: J. Kormano; Ch. V. Gliuko; A. Ržinovski; F. Šuberto; W. A. Mocarto; Ch. Guno; P. Bębeneko; L. Abariaus; A. Paulavičiaus; G. Purlio; A. Remesos ir kitų kompozitorių mišių, L.van Bethoveno; J. S. Bacho; Cherubinio; Cezario Franko; G. Gilpino; A. Ch. Adamo; L. Mamono; John‘o Rutterio; o taip pat B. Andriuškos; P. Beinario; J. Gaubo; J. Gruodžio; K. Kavecko; A. Kačanausko; A. Mikulskio; J. Naujalio; Č. Sasnausko; P. Sližio; F. Strolios; G. Šukio ir eilės kitų autorių kūrinių.

Parapijos šeimų bendruomenė

Balandžio 5 d., Didįjį trečiadienį, Kristaus Prisikėlimo parapijos jaunos šeimos su vaikučiais ėjo Kryžiaus kelią šventoriuje aplink mažąją Kristaus Prisikėlimo bažnytėlę. Ant bažnyčios lauko sienų buvo paruoštos Kryžiaus kelio stotys ir prie kiekvienos stoties sustodami vaikai su tėveliais apmąstė Jėzaus skausmus, paniekinimą, pažeminimą, atstūmimą ir jo nukryžiavimą bei mirtį ant kryžiaus.

Vaikai įsijungė į pamąstymus, išsakydami kada jiems gyvenime teko patirti skausmą ar kada jie patys sukėlė skausmą savo broliukui, sesutei, draugui ir kitiems žmonėms. Vaikai suprato, kad jų mama ir tėtis yra šalia ir kad juos paguodžia, kai jiems liūdna širdelėje ar kai jiems yra skaudu parkritus ir nusibrozdinus kelius ar alkūnes. Galvodami apie Jėzaus pažeminimą nuplėšiant Jėzui rūbus ir kalimą prie kryžiaus, vaikai liudijo, kad jiems gyvenime yra baisiausia, kai tėvų nėra namie, kai jie bent trumpam yra vieni.

Tėveliai, nešdami kryžių su vaikais prie kiekvienos Kryžiaus kelio stoties, įsigilino, kad Jėzaus kančia parodė didžiulę Jėzaus pasiaukojančią meilę kiekvienam žmogui, kuri išvadavo jį iš nuodėmės ir dovanojo amžinąjį gyvenimą Dievo karalystėje.

Dėkojame visiems tėveliams, kurie kartu su savo vaikais meldėsi Kryžiaus kelio apmąstymuose ir ypatinga padėka yra mamai Aivai Naginevičienei su dukra bei tėčiui Mindaugui Mikulėnui su vaikais, kurie padėjo paruošti šį Kristaus kančios apmąstymą. Nuoširdus ačiū katechetei Gintarei Litvaitienė, kad jos gitaros akordai sujungė vaikus ir tėvelius į bendrą giesmę.

S. Ramutė Budvytytė, SSC Šeimų sielovados vadovė

Liepos 3 d. Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos jaunos šeimos dalyvavo pažintinėje išvykoje Kauno kunigų seminarijoje. Po bendros maldos šv. Mišiose, Kauno Švč. Trejybės (seminarijos) bažnyčioje, vedami seminarijos rektoriaus kun. Ramūno Norkaus, aplankėme nuostabiai gražų seminarijos kiemelį, seminaristų svetainę, kitas lankomas patalpas.

Sugrįžę į bažnyčią klausėmės įdomaus kun. Ramūno pasakojimo apie bažnyčios atsiradimo bei jos vystymosi iki šių dienų istoriją. Ypač įdomu tai, kad maždaug prieš 60 metų bažnyčia buvo uždaryta, sunaikintas visas interjeras ir pastatas atiduotas knygų sandėliui. Tik vėliau pastatas buvo grąžintas kunigų seminarijai, kurios iniciatyva bažnyčia buvo restauruota: pastatytas naujas altorius, šviestuvai, vitražai.

Daugiausiai mūsų šeimų dėmesio sulaukė seminarijos rektoriaus pasakojimas apie nuo seno malonėmis garsėjantį Švč. Dievo Motinos Mergelės Marijos paveikslo išsaugojimo istoriją bei tikrai įvykusius stebuklus žmonėms, kurie meldžiasi prie šio paveikslo.

 Visų šeimų vardu, esame dėkingi seminarijos rektoriui kun. Ramūnui Norkui už skirtą brangų laiką ir nepaprastai įdomų pasakojimą.

Ekskursijos pabaigoje visi susitikome Santakos parke, kur vaišindamiesi agapėje aptarėme svarbiausius dienos įspūdžius, tarpusavyje dalinomės kasdienybės džiaugsmais ir iššūkiais, planavome kitas mūsų šeimų vasaros veiklas.

Kristina Gelažnikienė

Sekmadienį, gegužės 29 d., susirinkome Kristaus Prisikėlimo bazilikoje švęsti Kristaus Žengimo dangun (Šeštinių) šventę.

Nuotaika buvo puiki, pakili. Dalyvavome šv. Mišiose, kurias aukojo parapijos klebonas mons. Vytautas Grigaravičius ir kartu su šeimomis klausėmės Dievo Žodžio, meldėmės už popiežių, žurnalistus ir valstybių vadovus, kad jie kurtų taiką.

Mums liūdėti nėra ko, mes kasdien susitinkame su Kristumi asmeninėje maldoje, arba būdami geri ir darydami gerus darbus šeimoje, mokykloje ar draugų apsuptyje. Taip pat priimame gyvąjį Jėzų Kristų į savo širdį kiekvieną sekmadienį šv. Komunijos pavidalu. Ta intencija, kad Kristus mums padeda išlikti geriems net sudėtingose situacijose, už tai, kad mus taip myli, parašėme padėkos žodelius ant širdelių, kurias pritvirtinę prie balionų, paleidome pavėjui į dangaus aukštybes ir platybes, ten, kur žengė Kristus…

Kitos grupės ir bendrijos

Prisikėlimo bažnyčios statybos istorija, ypač jos atstatymo iniciatyvos ugdė jos parapijiečių pilietiškumą, krikščionišką aktyvumą. Parapijoje tęsiamos tarpukariu gyvavusių sambūrių tradicijos, kuriasi naujos grupės.

Meldžiasi Gyvojo Rožinio draugija ir Šiluvos Švč. Mergelės Marijos draugija. Veikia savitarpio pagalbos grupės. 2009 m. pavasarį susikūrė Šventojo Rašto studijų grupė (Biblijos studija), kuriai šiuo metu vadovauja kun. Algirdas Akelaitis.

ISTORIJAI

Parapijoje 16 metų veikė Marijos legionas, koordinatorė Kristina Jasilionienė, veikla nutraukta 2017 metais, jaunimo grupė „Vynmedis”, veikla nutraukta 2008 metais, 2017 m. susikūrė “Kolumbo riteriai”, jų veikla nutraukta 2019 m.

Gyvojo Rožinio draugija

“Palaimingasis Marijos rožini, švelnioji grandine, jungianti mus su Dievu!”

O rožini, palaimintas Marijos, švelnioji grandine, jungianti mus su Dievu, meilės ryšy, vienijantis mus su angelais, išminties bokšte, atsilaikantis prieš pragaro antpuolius, saugusis uoste jūros katastrofoje, daugiau tavęs nebepamesime. Tu būsi mūsų paguoda merdėjimo valandą. Tau skiriamas paskutinis gęstančio gyvenimo bučinys. Ir paskutinis garsas mūsų lūpose bus tavo malonus vardas, o Pompėjos Rožinio Karaliene, o brangiausioji mūsų Motina, o Nusidėjėlių Gynėja, o Aukščiausioji Nuliūdusiųjų Paguoda! Būk palaiminta visur, šiandien ir visada, žemėje ir danguje”. (pal. Baltramiejus Longas, rožinio apaštalas).

Atnaujinta 2017 m., į nenutrūkstamą maldos grandinę kasdien jungiasi 135 nariai.

Kas gali tapti šios draugijos nariu?

Gyvojo Rožinio nariu gali tapti kiekvienas nuo vaiko iki senjoro;

TIKSLAI

  • Gerbti Dievo Motiną, maldaujant Tautai dvasinio atgimimo, taikos Lietuvai ir pasauliui;
  • Melsti Švč. Trejybę atsivertimo malonės tiems, kurie nepažįsta Kristaus mokslo;
  • Ypatingai melstis už jaunimo moralinį atgimimą;
  • Malda sustiprinti tarpusavio ryšius, prašant sveikatos, kantrybės, meilės ir kitų dorybių
  • Maldoje prisiminti mirusius dvasininkus ir Gyvojo Rožinio narius;
  • Kiekvieną dieną Gyvojo Rožinio draugijos narys privalo sukalbėti priskirtą Rožinio dalies slėpinį pagal tą mėnesį paskelbtą popiežiaus ir vietinę intenciją.
  • Apaštalauti, skleidžiant tikėjimo tiesas bei Gyvąjį Rožinį;
  • Bendradarbiauti su kitų parapijų Gyvojo Rožinio draugijomis;
  • Aktyviai dalyvauti atlaiduose, rekolekcijose įvairiuose tikėjimą stiprinančiuose kursuose, dalyvauti piligriminėse kelionėse.

Šiluvos Švč. M. Marijos draugijos Kristaus Prisikėlimo parapijos skyrius

Įsteigtas 2011 m., skyrius šiuo metu vienija 20 narių.

Šiluvos Švenčiausiosios Mergelės Marijos draugija yra bendrija, vienijanti katalikus, kurie siekia gyventi Kristaus Evangelija, aktyviai dalyvauti Bažnyčios veikloje, brangina Eucharistiją, Dievo žodį ir sekmadienio šventimą, puoselėja pamaldumą Švč. Mergelei Marijai, trokšta skleisti Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo Šiluvoje žinią ir rūpintis Šiluvos šventove. (iš Šiluvos Švč. M. Marijos draugijos statuso)

Kas gali tapti šios draugijos nariu?

Į draugiją įstojama pareiškus norą būti draugijos nariu ir nustatytą dieną po šv. Mišių viešai davus pasižadėjimą laikytis įstatų.

Ką mes veikiame?

Parapijos skyriaus nariai:

    • kiekvieno mėnesio pirmą sekmadienį 16.30 val. M. V. J. Kristaus Prisikėlimo bazilikos konferencijų salėje rengia susitikimus su savo dvasios vadovu ir kiekvieno mėnesio 13 d. vyksta pokalbiai su kviestiniu svečiu (katechezės k.);
    • kiekvieną dieną individualiai kalba Gyvąjį rožinį Šv. Tėvo numatytomis mėnesio intencijomis;
    • rugsėjo – birželio mėn. nuo pirmadienio iki ketvirtadienio Kristaus Prisikėlimo bazilikoje 17.30 val. meldžiasi Rožinio malda parapijos intencijomis, prašydami M. Marijos užtarimo;
    • pagal galimybes vyksta į tradicinius atlaidus Šiluvoje švęsti Marijos dieną;
    • pagal galimybes įsipareigoja adoruoti Švč. Sakramentą mažojoje Prisikėlimo bažnyčioje;
    • kiekvieno mėnesio pirmą sekmadienį 18.00 val. bazilikoje aukojamos šv. Mišios už gyvus ir mirusius draugijos narius.

Kviečiame parapijiečius įsijungti į mūsų veiklą ir padėti Švč. Mergelei Marijai per mus garbinti savo sūnų Jėzų Kristų ir kartu melstis prašant savo tėvynei – Marijos žemei, savo šeimoms Dievo malonių, gausių atsivertimų ir naujų dvasinių pašaukimų.

Tepaskatina mus šie Jėzaus žodžiai: „Ir dar sakau jums: jeigu kas iš jūsų susitars žemėje dviese melsti bet kokio dalyko, jiems mano dangiškasis Tėvas jį suteiks. Kur du ar trys susirinkę vardan manęs, ten ir aš esu jų tarpe“ (Mt 18, 19-20).

Biblijos studija

Įsteigta 2009 m. pavasarį, grupė vienija apie 50 tikinčiųjų, į užsiėmimus pastoviai susirenka iki 40 žmonių.

Suprasti Šventą Raštą nėra lengva. Šv. Raštas dar vadinamas „Gyvenimo knyga“. Kiekvieną kartą skaitant Šv. Raštą, Dievas Tau atskleidžia naujų dalykų: patarimų, įžvalgų , eilučių, kurios verčia susimąstyti savo poelgiais, savo sprendimais…

O, kad tobuliau suprastume, Dievo Žodį kviečiame į grupę. Renkamės antrą ir ketvirtą mėn. ketvirtadienį 17.30 val. konferencijų salėje.