Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje – Svečiuose etnologas A. Žarckus (2008-11-05)

Paskelbta: 2008-11-12

 

Ar mes pilnai suvokiame, kaip reikia minėti Visų Šventųjų dieną ir Vėlines? Ar žinome mūsų senolių papročius ir tradicijas? Kiek amžių prabėgo, kai šios šventės įteisintos? Kas yra vėlė?

Apie tai sambūrio popietėje pasakojo etnologas Aleksandras Žarckus. Jis labai vaizdžiai į savo pasakojimą įpynė mūsų literatūros klasikų eiles apie gyvenimo rudenį, apie artėjantį išėjimą iš žemiškojo pasaulio, apie tai, ko mus moko gamta. Išties juk Visų Šventųjų diena – tai šventė, koks turėtų būti mūsų gyvenimas , tai diena apie amžiną žmogaus esybę. Ir tik Vėlinių dieną reikėtų lankyti kapus, melstis už mirusiuosius.

Savo pasakojime A. Žarckus ypatingai akcentavo žmogaus pasiruošimą mirčiai, primindamas elementarias tiesas, kurios sumaterialėjusiame gyvenime pamirštamos, kas yra didžiausi žmogaus gyvenimo turtai, ko kiekvienas turime siekti atėjus gyvenimo rudeniui. O jis primena, kad gyvenimas laikinas. Kaip rašė Česlovas Milošas „O, kad galėčiau pasakyti: išragavau viską šito gyvenimo, tačiau esu tas, kuris stovi prie lango ir atitraukia užuolaidą…”

Akvilė Eigminaitė paskaitė savo kūrybos eiles, skirtas Popiežiui Jonui Pauliui II, kuomet jis lankėsi Lietuvoje. Labai džiugu, kad sambūrio dalyviai popietėse vis tampa aktyvesni, mielai dalinasi savo mintimis, diskutuoja.

                                                                                                       Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021