Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Slaugos ir sielovados kursuose „Gailestingai veik" tema –„Paliatyvi pagalba – kai gyvybė vertinama iki gyvenimo pabaigos“ (2016-04-27)

Paskelbta: 2016-04-29

Šį kartą kursuose svečiavosi Kauno slaugos ligoninės vadovė Rita Kabašinskienė bei sielovadininkė Lina Jakelė. Pirmiausia R. Kabašinskienė pristatė paliatyvią pagalbą, jos sampratą, aktualumą ir pan.

Vadovė R. Kabašinskienė pradėjo nuo C. Saunders minties: „Paliatyvi pagalba prasideda, kai supranti, kad kiekvienas ligonis turi savo asmeninę istoriją, tarpusavio ryšius, kultūrą ir yra vertas pagarbos kaip nepakartojama asmenybė“. Žodis „paliatyvus“ išvertus iš lotynų kalbos reiškia kaukė, apsiaustas, antklodė; taigi žmogus tarsi apgaubiamas.


Pagal Pasaulinę sveikatos organizaciją (PSO, 2002 m.) paliatyvioji pagalba – tai „būdai, gerinantys gyvenimo kokybę pacientams ir jų šeimos nariams, susiduriantiems su problemomis, kylančiomis dėl gyvybei gręsiančių ligų, pasitelkiant profilaktiką, kentėjimų sumažinimą ar išvengimą, skausmo ir kitų (fizinių, psichosocialinių ir dvasinių) problemų ankstyvą atpažinimą, tikslų įvertinimą, gydymą bei sprendimą“.

Anot R. Kabašinskienės, paliatyvi pagalba yra labai aktuali, nes daugėja vyresnio amžiaus žmonių, didėja sergančiųjų vėžiu, AIDS, širdies kraujagyslių, neurologiniais susirgimais žmonių skaičius, mažėja proporcija tarp priežiūros teikėjų ir gavėjų, didėjant gavėjų skaičiui. Be to, simptominis gydymas, paliatyvi pagalba neabejotinai pagerina gyvenimo kokybę.


Kita kalbėtoja, sielovadininkė Lina Jakelė, pasidalino savo darbo Kauno slaugos ligoninėje patirtimi. Taip pat ji pasakojo apie žmogaus palydėjimą link Dievo, apie žmogaus vertę. Visa sielovados esmė yra žmogui padėti žvelgti konstruktyviai ir priimti gyvenimo faktiškumus tuo metu, kai jį ištinka krizė, o liga neišvengiamai sukelia psichologinę krizę. Taigi sielovada sergantiesiems yra labai svarbi. Esminiai sielovados principai yra darbas su kriziniais jausmais, padėti juos išgyventi ir išreikšti, palaikyti viltį, padėti įžvelgti prasmę kančioje bei padėti rekonstruoti ryšį su Dievu. Taip pat sielovadininkė L. Jakelė pateikė daug pavyzdžių iš patirties.

Kitas kursų susitikimas įvyks gegužės 11 d. 18 val.

Lietuvos Caritas Slaugos ir globos namuose skyriaus informacija
Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021