Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Mokymų tema „ Endokrininės ligos vyresniame amžiuje“ (2016-03-30)

Paskelbta: 2016-04-01


Šią temą vedė gyd. endokrinologė Gina Emilija Butkuvienė. Gydytoja pristatė kelias endokrinologines ligas, tokias kaip cukrinis diabetas, hipertireozė.


Taip pat buvo paliesta labai aktuali vyresnio amžiaus žmonėms ypač moterims liga osteoporozė. G. Butkuvienė akcentavo cukrinio diabeto simptomus, kurie reiškiasi priklausomai nuo cukrinio diabeto tipo. Žmogui gali pasireikšti silpnumas, nuovargis, kūno masės mažėjimas, pagausėjęs šlapinimasis, troškulys, pykinimas, iš burnos sklindantis acetono kvapas, odos niežulys.

Taip pat buvo minima cukrinio diabeto prevencija, gydytoja skatino susirinkusius žmones daugiau judėti, valgyti dažnai, bet po truputį, kad kasoje nesusikauptu insulino perteklius ilgai nevalgant. Kalbant apie skydliaukės sutrikimus gydytoja minėjo, kad juos sunku atskirti nuo nervų sistemos ligų.


Skydliaukė tiriama apčiuopos būdu, todėl gyd. Butkuvienė visus esantiems žmonėms patikrino skydliaukę. Gydytoja Butkuvienė kalbant apie osteoporozę paminėjo, kad tai normalus senėjimo procesas. Dažniausiai serga moterys negu vyrai, nes jiems lėčiau vystosi ir vėliau pasireiškia. Moterims kol yra menstruacijos nuo 30 iki 50 metų kaulinis audinys mažėja, kai prasideda menopauzė kaulinis audinys nyksta greičiau. Ūgis sumažėja 5-10 cm vystosi našlės kupra ir varlės pilvas.

Norint išvengti osteoporozės labai svarbu judėti, stiprinti šoninius raumenis, vartoti vitaminą D, kalcio turinčius produktus ir vitaminus. Taip pat genetika turi įtakos šiai ligai.

Seminaro dalyviams buvo labai aktuali ši tema kadangi gyd. Butkuvienė apčiuopos metu daugumai dalyvių rado skydliaukės padidėjimų.

Kiti mokymai vyks balandžio 13d tema „Psichologiniai bendravimo su sergančiu ligoniu ypatumai“

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021