Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - Kas vyksta pasaulyje? (2016-03-02)

Paskelbta: 2016-03-09

Šiandieniniai įvykiai pasaulyje domina ir senjorus. Tad visuomet labai įdomu išgirsti, ką mums popietėse papasakoja Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto profesorė Virginija Jurėnienė.

Kovo 2-osios popietėje mūsų pageidavimu ji palietė ir paanalizavo, kas vyksta šiuo metu stipriausiuose pasaulio valstybėse. Jungtinėje Karalystėje birželio 23–ąją vyks referendumas, kuriuo nuspręs - likti Europos Sąjungoje ar pasitraukti?

Profesorė ir analizavo priežastis, lemiančias tokią Anglijos vyriausybės politiką, priminė, kas vyko Didžiojoje Britanijoje nuo 1984 metų, su kokiomis problemomis, trūkumais susidūrė tuometinė Anglijos vyriausybė, ką nuveikė M. Tetčer, kokie pokyčiai įvyko ir kas vyksta dabar.


Priminė ir kas yra Tautų Sandrauga - 53 nepriklausomų valstybių asociacija. Kokia jos įtaka? Dauguma sandraugos valstybių narės buvo valdomos Jungtinės Karalystės. Tautų Sandraugą sudaro daugiausiai buvusios Britanijos kolonijos, kuriose gyvena apie du milijardus žmonių.

Antra įdomi tema – JAV prezidento rinkimai. Profesorė Virginija Jurėnienė papasakojo, kokie reikalavimai, renkant prezidentą Amerikoje, koks metų cenzas, kad turi būti gimęs JAV ir tėvai turi būti JAV piliečiai. Kaip renkamos lėšos rinkimų kampanijai, nes griežtai apribotas kandidatų kampanijų finansavimas.

Kiekvienoje valstijoje piliečiai pirmiausiai išrenka rinkikus pagal valstijos atstovų skaičių Senate ir Atstovų rūmuose. Per pirminius rinkimus ir bendruomenių sueigas renkami delegatai į Demokratų ir Respublikonų partijų nacionalinius suvažiavimus, kuriuose išrenkami partijų kandidatai, susigrumsiantys vykstančiuose rinkimuose liepos mėnesį.Gruodžio 17-ąją rinkikai savo valstijose oficialiai susirinks išrinkti būsimojo JAV prezidento.

Įdomu tai, kad kandidatui net ir minimalia persvara laimėjusiam visuotinis rinkimus kurioje nors valstijoje, atitenka visi tos valstijos balsai Rinkikų kolegijoje.Taigi šalies prezidentu gali tapti net ir tas kandidatas, už kurį visos šalies mastu balsavo mažiau rinkėjų.

Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021