Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Žodžio valandoje - Maironio literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė (2015-09-27)

Paskelbta: 2015-09-29

Žemaitės pasaulis - taip pavadino biografinį romaną apie literatūros klasikę Juliją Žymantienę-Žemaitę rašytoja Maironio literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė.

Dar kvepiančią Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos dažais paskutinį rugsėjo sekmadienį po šv. Mišių konferencijų salėje Aldona Ruseckaitė savo kūrinį atvertė smalsiems skaitytojams.


Autorė papasakojo, kaip rinko medžiagą apie temperamentingo, stipraus charakterio literatūros klasikę ir savo romane atskleidė mažiau žinomus paskutiniojo dešimtmečio Žemaitės gyvenimo faktus, paslaptingą meilės istoriją. Kaip rašo autorė: „Domino ne tik išskirtinė meilės istorija. Žemaitė jau yra nuo mūsų nutolusi, įstrigęs tik tradicinis jos kaip klasikės įvaizdis – moteris su skarele ir keli visiems iki skausmo žinomi apsakymai. O iš tikrųjų – tai labai įdomaus likimo ir spalvingo, sudėtingo gyvenimo pavyzdys.


Tad magėjo giliau ir drąsiau pažiūrėti į visas jos gyvenimo puses, susitelkiant į paskutinįjį dešimtmetį (1911-1921 metus), be abejo, šakojantis ir į ankstyvesnį Žemaitės laiką, netgi sukuriant ginčus su jos pačios personažais. Juk rašytoja yra prisipažinusi, kad rašo tik tai, ką mato ar patiria... Rašydama šią knygą, tarytum ir nejaučiau šimtmečio nuotolio, rodėsi, kad moteris, vardu Julija, gyvena visai netoliese...“

Manyčiau, kad ir ši Aldonos Ruseckaitės knyga bus tokia pat pamilta ir skaitoma, kaip ir knyga apie Maironį „Šešėlis JMM“.

Parodų salėje žingeidūs meno mylėtojai Alvydo Gelažiaus parodoje „Angelai ir žmonės“ galbūt ieškojo ar rado savo angelą.

Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021