Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - Šv. Jurgis ir jurginės (2015-04-22)

Paskelbta: 2015-04-29


Balandžio 23-ąją – šv. Jurgio šventė. Senjorai susirinko į popietę balandžio 22-ąją, todėl ją ir paskyrėme šv. Jurgiui, kuris yra Lietuvos antrasis ir Vilniaus arkivyskupijos globėjas. Senjorams papasakojau šv. Jurgio, kuris nukankintas apie 303 m., istoriją.

Tai vienas populiariausių pirmųjų krikščioniškųjų amžių kankinių, žymiausias tarp kankinių karžygių. Manoma, kad jo kankinystės vieta yra Lyda, kur saugomas jo karstas. Šv. Jurgio kultas ypač paplito Anglijoje, kur vertinami šv. Jurgio ordinai. Šv.Jurgio kultas ypač paplito per Kryžiaus karus. Lietuva pasirinko jį savo globėju, perimdama Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės riteriškuosius papročius. Iki šių dienų šv. Jurgis yra karių, riterių, lankininkų, taip pat žemdirbių globėjas. Dar ir šiandien Lietuvos kaimuose šis šventasis laikomas gyvulių saugotoju nuo ligų ir švenčiamos Jurginės.


O kokios Jurginių tradicijos papasakojo mūsų popietės viešnia Margarita Vaičekonienė. Iš mūsų mažai kas mena tradicijas, tad buvo labai įdomu paklausyti prelegentės, kuri labai vaizdingai pasakojo, kokią duoną kepdavo per Jurgines, koks tradicinis patiekalas, kodėl tą dieną su gyvuliais negalima dirbti. Svarbiausias akcentas , kad šv. Jurgis atrakina žemę, sušildo žolę. 


Margarita atsinešė tautinių juostų ir papasakojo apie jų rūšis, ko skiriasi pintinės, kaišytinės, vytinės, kaip rišamos prie tautinio rūbo, kaip naudojamos per vestuves, krikštynas. Taip pat pakvietė konkursan, kas greičiau sudėlios patarlę, kas greičiau suvys siūlų kamuolį. Margarita užvedė ir keletą etnografinių dainų. Taigi popietė suteikė daug informacijos. Žaidimai, dainos labai sušildė senjorus, kurie širdingai dėkojo Margaritai , linkėdami ir ateityje puoselėti mūsų tautos tradicijas , apie jas pasakoti ir jaunimui, ir senjorams.

Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021