Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - Sveikata ir vanduo (2014-10-15)

Paskelbta: 2014-10-22

Pastaraisiais metais labai daug kalbama apie teigiamą vandens poveikį žmogaus sveikatai. Senjorai taip pat domisi šia tema, juolab, kai kalbama apie sveikatą. Spalio 15-osios popietėje dalyvavo viešnia iš Vilniaus - Vaida Pavilonytė, vadovaujanti Sveikos gyvensenos klubui, Vilniaus Gedimino Rotary klubo narė – steigėja, Herbalife International distributorė.

Vaida jau 15 metų semiasi žinių apie sveiką gyvenseną, tobulinosi užsienyje, yra paruošusi daug paskaitų ir apie vandenį , jo reikšmę žmogaus sveikatai, apie vandens ekologiją Lietuvoje ir pasaulyje .


Prelegentė senjorams skyrė net dvi valandas laiko labai išsamiai papasakodama, kokią reikšmę turi geriamas vanduo žmogaus sveikatai, kokias funkcijas jis atlieka, kaip jį reikia gerti, kas vyksta žmogaus organizme negeriant vandens ir kokios ligos dėl to atsiranda. Vaida akcentavo, jog visi procesai žmogaus organizme vyksta vandens terpėje, kai jo stokojama – organizmas užsiteršia ir neapsivalo. Paskatino džiaugtis Lietuvos vandenimis, nes mes turime labai gerą vandenį iš požeminių telkinių ir drąsiai galime gerti iš čiaupo. Kaip sakė prelegentė, reikėtų vertinti Lietuvos vandenį, kaip nacionalinį turtą.

Vaida Pavilonytė atsakė į gausius senjorų klausimus ir nepatarė pirkti bei naudoti vandens iš plastikinių butelių, nebent esant būtinybei, sakykim, keliaujant. Mes galime suabejoti, o kaip vanduo tiriamas, ar jis nėra užterštas? Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Galdikienė aiškina, jog geriamojo vandens saugos ir kokybės kontrolę atlieka geriamojo vandens tiekėjai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, maisto tvarkymo įmonės. Kokybė tikrinama tiek gręžinio vandens, tiek jau paruošto, tiek iš vartotojų čiaupų. Geriamojo vandens tiekėjai periodiškai ima geriamojo vandens mėginius ir tiria / iš viso daugiau kaip 50 rodiklių/ atestuotose arba akredituotose laboratorijose. Praėjusiais metais tokių tyrimų buvo atlikta apie 150 tūkst. Ne tik didžiausių Lietuvos miestų - Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, - bet ir mažesnių miestų, miestelių, kaimų gyventojai gali gerti viešai tiekiamą geriamąjį vandenį iš čiaupo nevirintą.

Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021